středa 10. května 2017

Pokračování Koh Chang a Chiang Mai


V předchozím článku jsme vyprávěly o ostrově Koh Chang, kde jsme zůstaly déle než týden. Nyní se s námi můžete vypravit na druhou stranu tohoto ostrova a pak se společně přesuneme na sever Thajska – do velmi horkého Chiang Mai.

Oslavy thajského nového roku nám zpříjemňovaly cestu po rozpálené silnici. Snad každý den bylo minimálně 30°C, takže osvěžující sprška přišla vhod. Po třech dnech už se z ulic začaly vytrácet veškeré obrovské nádoby na vodu, jen sem tam občas projelo auto, ze kterého pár posledních nadšenců stříkalo vodu. To už nastal čas na další výlet. Mezitím jsme ještě byly znovu u doktora, protože Zuzku pořád zlobil žaludek.

Na výlet jsme vyrazily dopoledne, abychom měly dostatek času. Přece jenom musíme najít skrytou pláž, porozhlédnout se po okolí, možná navštívit i vodopád a nachytat cestou nějaký bronz :). První zastávka byla na dlouhém molu, kde byl výhled směrem k městu Trat, odkud jsme přijely. K výhledu zapózovala i naše krásná motorka.


Silnice byly prázdné, celkem široké a pěkně udržované. Svištěly jsme si pěkně a cesta utíkala. Projížděly jsme menšími městečky, míjely jsme chrámy a zajely jsme i na naučnou stezku. Naučná stezka pro nás až tak nebyla, protože vše bylo jen v thajštině, která je pro nás díky svým znakům nejenom nesrozumitelná, ale i nečitelná. Ničemu to ale nevadilo. Bylo krásně, prošly jsme se „nad korunami“ stromů (stromky byly spíš keře, vysoké něco přes metr) a trochu si odpočinuly od motorky.




Pak už jsme pokračovaly v cestě. Silnice se začala zužovat a odbočka, které nás měla dovést k pláži Wai Cheack Beach vedla do strmého kopce. Z pěkné silnice jsme vjely na úzkou lesní cestu, která byla ještě pořádné rozbitá. Završili to potulní psi, kteří kolem nás začali pobíhat. Konec kopce v nedohlednu a stále jedna zatáčka za druhou. Rozhodly jsme se radši zaparkovat stroj na kraj cesty a vyrazily jsme pěšky. Podle mapy nás čekala přibližně půlhodina chůze. Aspoň si trošku zacvičíme, říkaly jsme si. Vyškrábaly jsme se na kopec, ze kterého jsme za chvilku zase slézaly, a už jsme odbočovaly do džungle. Menší cesta se vnořila mezi stromy a dostaly jsme se do komářího doupěte. Poslední úsek cesty byl sice po rovince, ale nedalo se zastavit. Pokud jsme se zastavily, usedlo na nás asi tak 10 komárů najednou. Naší krve si užívali i za chůze, ale když jsme se jen na vteřinku zastavily, začaly přímo komáří hody. Naštěstí jsme už za chvilku byly na pláži. Byly jsme překvapené, protože od ní zrovna odjížděl někdo na motorce. Cože, to vážně jel takovou cestou? Naštěstí ale odjížděl, takže pláž jsme měly skutečně samy pro sebe :).


Tajná pláž - Wai Cheack Beach
Pláž jsme si užívaly, až jsme skoro zapomněly, že nás čeká ještě cesta domu. Skrz džungli plnou komárů. Přibylo nám pár desítek štípanců, se smrtí v očích jsme se v šíleném vedru vyšplhaly zase na kopec a naštěstí pod kopcem na nás už čekal skútr. A se západem slunce jsme vyrazily k našemu bungalovu. Parádní den jsme zakončily kuřecím kebabem ze stánku, takže jsme měly aspoň trochu změnu v jídelníčku.

Na Koh Changu jsme ještě párkrát šly pozlobit „pobřežní hlídku“ do našeho oblíbeného resortu na White Sand Beach a už byl čas se posunout dál. Čekala nás celodenní cesta. Nejprve zpět do Bangkoku, odkud jsme se letadlem přesunuly na sever Thajska, do města Chiang Mai.

V Chiang Mai by mělo být podle předpovědi pořádné teplo. Asi 37°C ve stínu, kterého ale moc nebylo. Slunce většinu dne pálilo. Bylo vážně takové horko, že se přes den skoro nic nedalo dělat. První večer jsme vyrazily na noční safari. V 6 večer nás vyzvedli u hotelu, projížděli jsme městem a během půlhodiny nás řidič vysadil u ZOO. Šel s námi i dovnitř a vše nám domluvil, ukázal cestu a celkově to šlo jako po másle. Nejdříve jsme viděly show, kde se proháněla různá zvířata. Kromě (pro nás) běžných zvířat, jako jsou např. vydry, jsme měly možnost vidět, jak rychle bílý tygr šplhá po stromě, jak lev loví svou kořist, zbytky po něm dojídá hyena... Než show skončila, tak už se setmělo a mohly jsme vyrazit na noční safari. Nastoupily jsme do vláčku a projížděly jsme skrz výběhy se zebrami, žirafami, losy, daňky… Dokonce jsme mohly nějaká zvířata i nakrmit z ruky. Koupily jsme si mističku s ovocem a díky tomu žirafy neváhaly přijít blíž a nechaly se nakrmit. Bohužel světelné podmínky nebyly moc dobré, takže moc fotek nemáme, ale rozhodně to stálo za to.

V Chiang Mai, kde bohužel není žádné moře, jsme se byly alespoň ochladit ve venkovním bazénu. Místní jsou asi na taková vedra už zvyklí a je tomu přizpůsoben i životní styl. Hodně aktivit se děje až večer či v noci. Kousek od hotelu jsme měly slavný Night Bazaar, což je prodejní plocha se spoustou stánků, které se otvírají až s přicházejícím večerem. Prodává se tam oblečení, jídlo, můžete si užít i masáž anebo vychutnat koktejl.

Když jsme se vydaly na cestu k venkovnímu bazénu, narazily jsme na taxikáře, který nám za slušný peníz slíbil projížďku městem. Odmítaly jsme, protože jsme chtěly jet na koupák, ale vysvětloval nám, že bazén, kam chceme jít, zrovna opravují a že on nám udělá prohlídku městem a pak nás vezme na bazén, který je zadarmo. Úplně jsme mu nevěřily, že bazén je skutečně zavřený, ale přesto jsme se na projížďku nechaly nalákat. Vozil nás po místních výrobnách hedvábí, nádobí, šperků apod. První dvě možná tři výrobny spojené s obchůdkem, byly zajímavé. Viděly jsme drahé kabelky a boty z (samozřejmě že pravé) krokodýlí kůže, ručně dělané nástěnné koberce, drahé, ze dřeva vyřezávané figurky, apod. Sice nás nikde nic nenutili kupovat, ale ani tak se nám moc nelíbilo chodit od jedné prodejny k druhé.

Příprava hedvábní nitky

Stroj na výrobu hedvábné látky

Krokodýlí kůže

Malí vycpaní krokodýli

Nástěnný koberec
Když už nás takhle vezl snad k páté prodejně, řekly jsme mu, že už bychom radši na památky. Dozvěděly jsme se, že tím, že on nás zaveze k prodejně, dostane na kartičku razítka, za které dostane zadarmo benzín. Takže naše „výhodná“ cena byla vykoupena dvou hodinovým objížděním města. Když už skončila obhlídka manufaktury, dovezl nás k jednomu chrámu, objel s námi kolem dokola městskou hradbu, kde nám každou chvilku oznamoval, že to je „city wall“. A jaké překvapení nás čekalo na konci vyjížďky? Věřte, nebo ne, jeho kamarád mu řekl, že náš koupák už je asi otevřený! Nakonec nás tedy k bazénu dovezl… a jak to tak většinou máme, když už se dostaneme po celém dnu někam na koupání, tak se zatáhne :).


V Chiang Mai jsme také vyrazily na výlet na motorce. Cílem byl jeden z nejslavnějších chrámů v celém Thajsku – Wat Doi Suthep. Tento slavný chrám se tyčí nad městem a často se na něj pořádají výlety se sledováním východu slunce. My jsme vyrazily během dopoledne, takže východ slunce jsme nestihly, ale i tak se nám líbilo.

Přímo k chrámu vede spoustu schodů, na kterých sedí žebrající děti. Po zdolání schodů nás oslnila zlatá střecha. Vyzuly jsme si boty, navlékly si dlouhé nohavice a vyrazily jsme směrem do davu. Známé památky si takto vybírají svou daň. Člověk se pak musí prodírat mezi turisty. Návštěvu jsme zakončily výhledem „na město“. Viděly jsme ale jen letiště, které bylo kousek pod vyhlídkou a jinak bylo celé město zahaleno ve smogu.






  
Na závěr připojujeme jednu zajímavost, které si při návštěvě Thajska nejde nevšimnout. Thajsko je politickým uspořádáním království a král je zde velmi významná osobnost, čemuž nasvědčují časté „oltáře“ s fotkou současného anebo předchozího krále. Nedávno zesnulý (říjen 2016) král Phúmipchon Adundéta (jako král převzal jméno Bhumibol Adulyadej), byl mezi lidmi velmi oblíbený. Jeho památku (fotku s černými a bílými stuhami, oltářek apod.) tak můžete potkat skoro všude. U Bangkoku má dokonce i billboard.



  
       



Žádné komentáře:

Okomentovat